Десетки хиляди французи протестираха в Париж срещу поскъпването на живота

Десетки хиляди французи протестираха в Париж срещу поскъпването на живота Снимка: https://pixabay.com/

Според Жан-Люк Меланшон, лидер на лявата партия Непокорена Франция 140 000 протестиращи са излезли по улиците на френската столица

 Парижката префектура отчита 30 хиляди протестиращи.

"Непокорена Франция" заедно с редица синдикални организации призоваха французите да се противопоставят на поскъпването на живота. Меланшон обяви, че един от следващите етапи на протестното движение ще бъде обща стачка на 18 октомври. Протестът е насочен срещу високите цени, особено на енергията и хранителните продукти, както и плановете за пенсионна реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране.

Полицията предвиди присъствието на до 400 потенциални бунтовници от средите на ултралевите елементи и радикалните "жълти жилетки" в редиците на мирните демонстранти, съобщава вестник Le Figaro, позовавайки се на източник в полицейската префектура.

И наистина, не мина и без опити за организиране на безредици. На един от етапите на многохилядното шествие към полицията полетяха бутилки и други предмети. 

Маскирани в черно мъже разбиха витрината на една от банките. И Макдоналдс беше нападнат. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: