Швейцарски антиевропейски групи обединяват сили

Швейцарски антиевропейски групи обединяват сили Снимка: eda.admin.ch

Само седмица след съвместната декларация за по-нататъшно сътрудничество между ЕС и Швейцария, три антиевропейски асоциации създадоха вчера в Берн сдружението Pro Suisse.

То обедини групите „Действие за независима и неутрална Швейцария” (ASIN), Асоциация на работодателите против членството в Европейския съюз и комитетът "Не на пълзящото членство в ЕС". Противоречивият бивш министър Кристоф Блохер от дясната Швейцарска народна партия призова учредителното събрание да защити неутралитета на Швейцария.

Същевременно обаче, ЕС е най-важният търговски партньор на алпийската държава, с когото Швейцария преговаря от 2014 г. по рамково споразумение, целящо да синтезира повече от 120 двустранни спогодби. 

Миналата година Швейцария отхвърли възможността за такава всеобхатна сделка, което доведе до известно влошаване на отношенията между Берн и Брюксел. Последвалите опити за излизане от дипломатическата безизходица не се увенчаха с успех. 

Миналата седмица обаче, междупарламентарната среща Швейцария – ЕС излезе със становището, че двете страни „нямат непреодолими политически различия” и подкрепи тази позиция с въпросната съвместна декларация. Според нея Швейцария автоматично ще приема промени в съответствие с правилата на ЕС.

Това изглежда послужи като сигнал на швейцарските антиевропейски партии и движения да потърсят окрупняване и съответно - по-голямо влияние.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: