Bloomberg: Русия се опитва да заобиколи санкциите чрез Хонконг

Bloomberg: Русия се опитва да заобиколи санкциите чрез Хонконг Снимка: japantimes.co.jp

Големи руски частни и държавни компании обмислят представителство в Хонконг, като базова юрисдикция за заобикаляне на западните санкции.

Хонконгски адвокати, специализирни в бизнес-сектора, все по-често консултират руски компании, които търсят начин да продължат международната си дейност, казва пред Bloomberg Шърман Янг, управител на местната адвокатска кантора ONC Lawyers. Според него, поне още две китайски компании са водили подобни „частни” разговори с руски бизнес-клиенти. 

„Интересът на руски компании към преместване на определени видове дейности в Хонконг категорично нараства. Повечето искат да пререгистрират бизнеса си в Хонконг, но да го запазят и в Русия“, казва Янг, чиято фирма вече е провела първоначални разговори с руски клиенти.

Bloomberg отбелязва, че Хонконг може да стане алтернативен финансов център за големия руски бизнес вместо Ню Йорк и Лондон, но се страхува от последствията, тъй като сътрудничеството със санкционирани компании може да донесе на замесените вторични санкции, както се случи с китайски официални служители, след като нарушиха на правата и свободите на свои сънародници по време на масовите протести в Хонконг през 2019 г. Оттогава не само хонконгските, но и китайските банки не искат да работят с лица, попаднали под западните санкции.

Държавният департамент на САЩ вече изрази опасения, че Хонконг може да бъде използван за заобикаляне на санкциите, което би поставило под въпрос прозрачността на бизнес средата в специалния китайски административен район.

Властите на Хонконг от своя страна не поемат отговорност за налагането на чуждестранни ограничения. Те казват, че хонконгските финансови институции и местният бизнес имат право самостоятелно да решат дали да поемат рисковете от сътрудничество с коя да е организация. 

В същото време общите активи в местните банки, свързани с Русия, са намалели три пъти от началото на войната: от $ 331 милиона в края на февруари до $ 102 милиона долара) в края на юни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: