ТАСС: България отмени санкциите за руски горива

ТАСС: България отмени санкциите за руски горива

Решението е продиктувано от факта, че съгласно действащи договори, българската държавна администрация се снабдява с горива от руската компания „Лукойл”.

Тежката ситуация с горивата в страната наложи премахването на санкционните ограничения за вноса на руски горива, пише The Moscow Times. От 10 октомври българските фирми ще могат да сключват договори по държавна поръчка и рамкови споразумения с руски фирми, доставчици на горива 

Според решението на служебното правителство, мярката ще бъде в сила до края на 2024 г. Министерството на финансите на страната по-рано заяви, че възнамерява да издейства от Европейския съюз отлагане на забраната за закупуване на руски горива поне до този срок. 

В съобщението на правителствената пресслужба, публикувано от ТАСС, се казва: „Изключението се въвежда поради необходимостта от осигуряване на моторно гориво за нормалната дейност на държавни органи и други структури с цел опазване на обществения ред, живота и здравето на българските граждани и националната сигурност“.

„Лукойл България” е основният оператор на руски моторни горива в България. Компанията притежава петролната рафинерия "Лукойл Нефтохм Бургас" и мрежа от бензиностанции. 

Според The Moscow Times, при среща на представители на „Лукойл” с българския президент Румен Радев в началото на септември, държавният глава е определил компанията като „един от най-важните компоненти на българската икономика”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: