Мачът Алла Пугачова срещу Кремъл – 3:0

Мачът Алла Пугачова срещу Кремъл – 3:0 Снимка: eg.ru

Примата на руската поп-музика изглежда е получила израелско гражданство.

Мощната кремълска пропаганда срещу Пугачова се задейства няколко месеца след като тя напусна Русия със семейството си в самото начало на войната с Украйна, пише Тhe Moscow Times. През май на фасадата на телевизионния център Останкино се появи първото „обръщение“ към певицата: „Алла, добре, че избяга. Алла, ти отдавна ... (прецака) тук всичко". 

Сградата на Останкино „се окичи” и с още нецензурни намеци след завръщането на Пугачова в Русия в началото на септември. Пред очите на московчани, включително и деца, за чието възпитание Кремъл толкова се грижи, Останкино денонощно питаше: „Алла, къде изгуби мъжа си? Алла, за чий всъщност се върна?”.  Същевременно на фасадата на московското кино „Октябрь“ вървеше дигитален банер с фалшив анонс за концерти на певицата в Донецк, Луганск, Мариупол, Херсон и Мелитопол.

«Алла, где мужа потеряла?»: на «Останкино» вновь появилась надпись для  Пугачевой 05.09.2022 | Звезды, шоу-бизнес | Узнай Всё
Снимка - uznayvse.ru

Първоначално Пугачова не отговаряше на атаките, но съпругът ѝ остро осъди войната още през пролетта и прехвърли част от хонорарите си в помощ на украинските бежанци. 

Но и поп-дивата не остана длъжна на кремълската пропаганда – разбира се, със стил и елегантност, без да се поддаде на простоватия език на официозните руски медии. 

В началото на септември Пугачова нападна пропагандиста Владимир Соловьор и режисьора Никита Михалков, а след това се обърна към руското правосъдно министерство с „молбата” да я обявят за чуждестранен агент, като съпруга ѝ и попита докога руските момчета ще губят живота си заради илюзорни цели.

След като присъства на погребението на Михаил Горбачов, певицата написа в Instagram: „Изчезна ерата, в която получихме свобода и не се страхувахме за нашите деца, когато престанахме да бъдем „империя на злото“ и да всяваме страх по света”. В същия пост Пугачова „споменава”, че всеки има грехове и политиците не са изключение, но „техните грешки не трябва да са фатални за цялото човечество“ - мисъл, която според мнозина Владимир Путин е приел лично.

Последният ѝ пост в Instagram от вчера гласи: "Боже мой! Каква благословия е да ме мразят хора, които никога не съм понасяла! Да ме харесват би означавало, че съм пяла и живяла напразно. Нека скърцат със зъби. Бяха крепостни, станаха роби“.

Алла Пугачова има милиони последователи в социалните мрежи, а антивоенните ѝ постове събират вече над един милион харесвания. Но с вероятното израелско гражданство, както и заради факта, че примата продава замъка си в луксозно московско предградие, изглежда, че този път Русия се разделя окончателно със своята световна поп-звезда. 

Алла Пугачова е носителка на множество престижни награди, вкл. „Златен Орфей”, пяла е по най-големите световни сцени, издала е 19 албума в тираж от над 250 милиона екземпляра. Ето, че не ѝ липсва и смела гражданска позиция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: