Европа ще получава израелски газ следващата зима

Европа ще получава израелски газ следващата зима Снимка: jewishpress.com

Газовите запаси на Израел далеч надвишават собствените му нужди и страната планира да стане основен доставчик на природен газ за Европа.

През пролетта и лятото представители на ЕС, Израел и Египет се договориха за бъдещи доставки - по тръбопроводи до Египет, а оттам под формата на втечнен природен газ (LNG) - за Европа. Износът досега обаче не беше възможен заради десетилетния спор между Израел и Ливан за морската им граница и съответно, за контрола върху газовите находища Кариш и Кана в Средиземно море. 

В резултат на войните, които водиха през 1982 - 1985 г. и след това през 2006 г., двете страни враждуват и нямат дипломатически отношения. Чрез активното посредничество на САЩ обаче, сега Израел и Ливан са на крачка от споразумение по наболялата тема, което предвижда Израел да контролира Кариш, докато Кана ще премине към Ливан, с някои уговорки от страна на Израел относно бъдещото развитие на находището, отбелязва The Wal lStreet Journal (WSJ). 

Израелски и ливански представители са дали да се разбере, че след окончателното оформяне на някои технически подробности, споразумението ще бъде одобрено и подписано от двете правителства през следващите дни. В резултат на това Израел ще може бързо да започне износ на газ за Европа. Доставките няма да бъдат големи, но ще бъдат допълнителна гаранция за енергийната сигурност на ЕС през следващия зимен сезон, когато  ситуацията с природния газ вероятно ще остане тежка, отбелязва WSJ

Израел разполага със сондажна платформа на Кариш, доставена от британската компания Energean, и искаше да започне  експлоатацията на находището по-рано, но ливанската паравоенна групировка Хизбула се противопостави. Сега обаче лидерите ѝ смятат, че споразумението „ще отвори огромни икономически перспективи за ливанския народ".

Едно споразумение между Израел и Ливан ще осигури стабилност в региона, ще покаже, че двете страни могат да решават споровете си чрез преговори, а не чрез сила, и ще привлече допълнителни инвестиции, смятат анализатори. Според тях първият израелски газ може да достигне Южна Европа до следващата зима. 

Това ще повлияе и на пазара на синьото гориво, смятат от Goldman Sachs, една от най-старите инвестиционни банки в света. Нейните експерти прогнозират, че пазарната цена на природния газ може да падне под € 100/MWh. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: