Мирният план на Илон Мъск за Украйна предизвика буря в социалните медии

Мирният план на Илон Мъск за Украйна предизвика буря в социалните медии Снимка: latestly.com

Собственикът на Tesla организира анкета сред своите 107.7 милиона последователи в Twitter, с предложението светът да признае Крим за част от Русия.

Освен това Мъск е за провеждането на нови референдуми в окупираните украински области под наблюдението на ООН, и ако „хората решат, Русия си тръгва”. Милиардерът смята още, че Украйна трябва да остане неутрална, но да осигури водоснабдяването на Крим.  Десет часа след публикацията, анкетата му привлече над 2 милиона гласа, значителна част от които критични, в това число и от известни политически личности.

На свой ред, президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори със своя анкета, само с един въпрос с два отговора: „Кой @elonmusk ви харесва повече? Този, който подкрепя Украйна, или този, който подкрепя Русия“. Осем часа след публикацията, анкетата на Зеленски привлече 1.5 милиона гласувания, а световните медии заговориха за "войната между Мъск и Зеленски в Twitter".

Украинците остро разкритикуваха Мъск. Посланикът на Украйна в Германия, Андрий Мелник, който заради острия си език вече рискува поста си, използва като коментар силна ругатня, определяйки я като „твърде дипломатичен отговор”.

Руският гросмайстор Гари Каспаров нарече идеите на Мъск за мир „морален идиотизъм, повторение на пропагандата на Кремъл и предателство спрямо украинската смелост и саможертва“.

В първите месеци на руската инвазия Илон Мъск предостави на Украйна сателитно интернет оборудване за от системата му Starlink. Това му спечели популярност сред украинците, а Володимир Зеленски го покани да посети Украйна след края на войната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: