Владимир Путин призова Киев да прекрати огъня и да се върне на масата за преговори

Владимир Путин призова Киев да прекрати огъня и да се върне на масата за преговори Снимка: moscowtimes.ru

Това заяви руският президент преди подписването на договора за присъединяване на Донецка и Луганска народни републики и Херсонска и Запорожка области към Русия.

Церемонията се предава по официалния Telegram канал на Кремъл. „Призоваваме Киев незабавно да прекрати огъня и войната, която отприщи през 2014 г., и да се върне на масата за преговори. Ние сме готови за това“, каза Путин. 

По думите му, жителите на четирите области са направили своя избор „завинаги” и Русия няма да ги предаде. В допълнение, Владимир Путин изрази увереност, че Федералното събрание ще подкрепи законите за присъединяване на новите територии към Русия.

В речта си руският президент не пропусна и традиционния "враг" на "руския свят", прибягвайки до овехтялата реторика на студената война: "Именно в алчността, в намерението да запази неограничената си власт, се крият реалните причини за хибридната война, която колективният Запад води срещу Русия. Те не ни желаят свобода, не искат равноправно сътрудничество, а грабеж. Нашата мисъл и философия е пряка заплаха за тях. Ще продължим да защитаваме както нашите ценности, така и нашата родина", заяви Владимир Путин, обвинявайки по-нататък „колективния Запад” в тоталитаризъм, деспотизъм, апартейд, многовековна русофобия и нескрита злоба... 

Наблюдатели отбелязаха, че руският президент побърза да обяви независимостта на Запорожие, без самите окупационни власти, осъществили референдумите там, да го направят. Междувременно, в района напредва контраофанзивата на украинските въоръжение сили, а столицата му остава под украински контрол, така че реално, Владимир Путин обяви за руска територия региони, които руската армия не владее изцяло.

Подобни изявления на руския президент хвърлят анализаторите в смущаващи предположения - или Владимир Путин преднамерено дразни международната общност, или не се притеснява да изопачава истината, т.е., да лъже публично, или мисленето му заобикаля действителността. 

Съществува и друг вариант, както предполагаха западни политици, включително Еманюел Макрон и турският президент Реджеб Тайип Ердоган – че изправен пред провалените цели на своята „специална военна операция”, Владимир Путин за първи път изразява готовност за дипломатическо разрешаване на конфликта, който предизвика, защото търси лицеприятен начин да излезе от тежката ситуация, в която вкара своята страна, Украйна и света. 

Освен това с подобни призиви руският президент  се опитва и да спаси имиджа си на политик, че дори и на „миротворец” - което по-сериозно връща опасенията от разликата между представите му и действителността. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: