Американските власти призоваха своите граждани незабавно да напуснат Русия

Американските власти призоваха своите граждани незабавно да напуснат Русия Снимка: euronews.com

Те предполагат, че има вероятност лицата с двойно гражданство, намиращи се на територията на РФ, да бъдат военно мобилизирани

Дипломатическото представителство на САЩ в Москва публикува на 27 септември предупреждение за мерките за сигурност за гражданите на САЩ, които живеят или временно пребивават в Русия. 

За това съобщава Еuronews.

Властите призовават съотечествениците си да се въздържат от пътуване в Русия, а "тези, които живеят или пътешестват в Русия, трябва незабавно да напуснат страната".

Посолството обръща внимание на гражданите на САЩ, че във връзка с обявената на 21 септември мобилизация властите на Русия "могат да откажат да признаят американското гражданство на лицата с двойно гражданство" и да попречат на излизането им от Русия, както и да призоват лицата с двойно гражданство на военна служба.

В съобщението си посолството посочва значителното намаляване на комерсиалните полети от Русия. В случай на пълно отсъствие на самолетни билети, властите призовават гражданите си да напуснат територията на Руската федерация по сухопътни маршрути, с автомобили и автобуси.

Съдейки по тона на съобщението, поредното предупреждение е свързано с възможно затваряне на границите на Русия във връзка с все още необявеното военно положение. Освен това, във връзка с частичната мобилизация, лицата, притежаващи  паспорти на двете дъържави, могат да попаднат в сферата на интересите на руските военни комисариати. В същото време съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан заяви в интервю за CBS :

"Ние в прав текст, на много високо ниво информирахме Кремъл, че всяко използване на ядрено оръжие ще има катастрофални последици за Русия, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят решително на такъв удар."

Джейк Съливан

Съветник на президента на САЩ по националната сигурност    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: