Москва е готова да създаде нова федерална област в окупираните украински региони

Москва е готова да създаде нова федерална област в окупираните украински региони Снимка: anews.com.tr

Според съобщение на „Ведомости”, Кремъл изчаква да обяви сформирането на новото руско пространство, докато завършат референдумите за анексията на контролираните от руските войски украински региони.

Петдневното гласуване за присъединяване към Русия в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики на изток и в окупираните части от областите Херсон и Запорожие на юг, приключва днес. Резултатите, които САЩ, ЕС, Турция, Казахстан и Сърбия вече обявиха, че няма да приемат, може да бъдат обявени още тази вечер.

Четирите региона заедно с Крим, ще съставляват девети федерален окръг на Русия, съобщи „Ведомости”, цитирайки неназован руски сенатор и източник, близък до администрацията на Крим. След подобна анексия от 2014 г., полуостровът, който по-голямата част от международната общност признава за украинска територия, е със статут на Южен федерален окръг на Руската федерация. 

Сергей Цеков, руски сенатор от Крим, каза пред РИА „Новости”, че няма „никакво съмнение“ относно създаването на нов федерален окръг, включващ анексираните украински територии, като обясни, че „има различни варианти за името му“.

Позовавайки се на два неназовани източника, близки до Кремъл, и един от руската отбранителна индустрия, „Ведомости” съобщава, че Москва е готова дори със свой пратеник в новия окръг – политикът националист и запален поддръжник на нахлуването на Русия в Украйна, Дмитрий Рогозин, доскорошен президент на „Роскосмос”, който преди уволнението му заплашваше, че Русия може „да свали” Международната космическа станция над Европа или САЩ.  Източник от „Роскосмос”, цитиран от „Ведомости”, споделя, че Рогозин би приветствал новия си пост.

Според множество международни наблюдатели и независими руски медии, референдумите в окупираните украински области не само са обявени в нарушение на международното право, но и са проведени без съблюдаването на всякакви международните правни норми и изисквания за подобен род „всенародни” допитвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: