Британски ученик провежда благотворителна акция, нощувайки 542 дни в палатка

Британски ученик провежда благотворителна акция, нощувайки 542 дни в палатка Снимка: welttierschutz.org

За инициативата на 13-годишния Ашли, който иска да построи приют за бездомни кучета от Румъния, съобщава Metro.

Благотворителната акция на тийнеджъра е вдъхновена от негов приятел, който е живял две години на палатка, също събирайки средства за своя кауза. Създадената за целта платформа е събрала дарения в размер на £ 70 хиляди. Ашли следва този пример и се надява да събере £ 30 000, с които да построи приют за бездомни кучета от Румъния.

Тийнейджърът често нощува с четириногите си приятели - шпаньолът Берти, италианската хрътка Лусия и 18-годишен Джак Ръсел. Те топлят инициативния Ашли в студените нощи. „Много обичам да спя в палатката, въпреки че има нощи, когато вътре вали и Берти непрекъснато се мята насам-натам. Но все пак ще се опитам да постигна целта си да събера £ 30 000, за да построя кучешки приют“, решен е Ашли.

Организацията O.U.R. Dog Foundation смята, че всяка година в румънските приюти се евтаназират около 25 000 кучета. Медиите често наричат заведенията за уличните животни „приюти-убийци”, тъй като там кучетата се умъртвяват само 14 дни, след като са били прибрани от улицата и никой не ги е потърсил. Много кучета умират от глад или отравяне. 

Със спасяването на кучета от Румъния се е заела и водещата британска благотворителна фондация Paws2Rescue, в която 38 доброволци от Румъния Обединеното кралство, Нидерандия и Франция помагат да се намерят домове за изоставени домашни любимци. В последните месеци фондацията работи активно на румънско-украинската граница, за да се погрижи и за кучета от Украйна. 

Проблемът с уличните кучета в Румъния започва през 80-те години на миналия век, когато мизерията принуждава големи маси селско население да мигрира в градовете, изоставяйки кучетата си в опразнените села.

Румъния няма законодателство в защита на животните, така че приютите за бездомни кучета там не са като тези в Обединеното кралство. Румънските заведения за бездомни животни са претъпкани, в тях кучетата боледуват и са системно недохранени. Ашли се надява със своя приют да промени това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: