Казахстан, Турция и Сърбия заявиха, че не признават референдумите в Украйна

Казахстан, Турция и Сърбия заявиха, че не признават референдумите в Украйна Снимка: usatoday.com

ЕС, САЩ и Великобритания също излязоха с такива решения

„Анкара не признава влизането на ДНР, ЛНР, Херсонска област и Запорожие в състава на Русия, както не призна и влизането на Крим“, заяви турското външното министерство, цитирано от руския медиен холдинг РБК.

Сръбският външен министър Никола Селакович също каза, че Сърбия няма да признае резултатите от референдумите за присъединяване на окупираните украински територии към Русия, съобщава руската служба на ВВС. 

„Това би било в пълно противоречие с Устава на ООН и нормите на международното право и би означавало да действаме срещу националните ни интереси, политиката ни за запазване на териториалната цялост и суверенитет и ангажимента към принципа за ненарушимост на границите“, е заявил първият сръбски дипломат.

За решението на Казахстан съобщава Reuters, цитирайки днешно изявление на външното министерство на централноазиатската държава.

В неделя беларуските власти обявиха, че ще вземат решение дали да признаят проруските референдуми в Украйна „въз основа на националните интереси“.

От петък в контролираните от Русия региони на Украйна се провеждат референдуми за присъединяване (анексия) на окупираните украински територии към Руската федерация. Политически наблюдатели казват, че населението във въпросните области е „насърчавано” да отиде да гласува от въоръжени патрули, обикалящи жилищата едно по едно. 

Референдумите са провеждани на всеъзможни места – в специални пунктове, но и на места без „тъмни стаички” като магазини, кафенета, автобуси, дори на улицата, 

Има данни, че след приключване на референдумите, Москва ще затвори границите за руснаци в мобилизационна възраст. Според първите екзитполове, въпросният референдум в Запорожие например, показва 93% подкрепа за анексията – и въпреки, че светът няма да я признае, Русия ще я провъзгласи, слагайки ръка на всички материални и духовни активи на украинската област. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: