Простреляха началника на военен комисариат в Русия (обновена)

Простреляха началника на военен комисариат в Русия (обновена) Снимка: pravda.com.ua

За тежкия инцидент в град Уст Илински, Иркутска област съобщиха първи Telegram-каналите Mash и Baza, позовавайки се на очевидци.

Според съобщениятя, преди да стреля няколко пъти във военния, стрелецът е казал: „Никой няма да воюва, сега всички ще си отидем в къщи”. И двата канала публикуваха видео от стрелбата, завършила със задържането на 25-годишният стрелец. Съобщава се, че простреляният с няколко изстрела е в реанимация, в тежко състояние

Очевидец разказва пред Mash, че стрелецът е действал е със самоделно оръжие, внесено безпроблемно, тъй като в комисариата няма детектори за метал. The Moscow Times потвърди случая, позовавайки се на местните власти. Срещу заловения нападател е образувано дело за покушение срещу служител на реда и незаконно притежание на оръжие.

Същевременно днес мъж е започнал да крещи, че не иска да воюва в Украйна  на автогарата в Рязан, след което се е самозапалил, съобщава YA62.ru. Благодарение на бързите действия на охраната, протестиращият не е пострадал сериозно. В училище в Ижевск неизвестен е открил стрелба. Има загинали, включително деца. Нападателят се е самоубил.

Тежките инциденти се смятат за крайна проява на протестите на руснаците срещу мобилизацията. Руски медии съобщават, че в село в Дагестан полицията е открила огън във въздуха срещу протестиращи, преградили федерален път. Участниците в голям протест в неделя вечер в Махачкала са блокирали централните улици на града, скандирайки "Не на войната" и "Нашите деца не са тор".

В цяла Русия с нова сила се развихри опожаряването на военни комисариати. Ако за седемте месеца война бяха подпалени 21 такива обекта, то само за последните четири дни палежи са избухнали в 17 града от Калининградска до Амурска област, съобщава Mediazona. Задържаните за протести срещу мобилизацията след неделя вечер вече са над 2200 души.

Не спират и потоците мъже, напускащи Русия. Според "Новая газета", броят им надхвърля 260 000. Град Уралск, Казахстан дори предлага на новодошлите нощувка в модерния кинокомплекс CinemaPark, в голям търговски център, съобщава kazakh24.info Пред медията директорът на комплекса казва: „Виждаме много посетители от Руската федерация по улиците на града, които търсят нощувка. Елате при нас, разбираме всичко”.

Частичната мобилизация, обявена от Владимир Путин вече е поголовна. В списъците за мобилизация попадат мъже без никакъв военен опит, над пределната възраст, диабетици, глухи, късогледи и дори на покойници. 

Междувременно, чеченският лидер  Рамзан Кадиров обяви, че няма да провежда мобилизация, тъй като чеченците „са изпълнили нормата”. Вместо това, той предлага да се мобилизират поне половината служители в органите за безопасност, чийто общ брой, според него, е около пет милиона души.

Президентът Путин одобри поправки в Наказателния кодекс на Руската федерация, според които периодите на мобилизация и военно положение се приемат за утежняващи обстоятелства при извършване на престъпления, така че за отказ от участие във войнни действия руското правораздаване вече предвижда лишаване от свобода, както и за доброволно предаване на „вражеската страна”, грабежи и дезертьорство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: