Северна Корея отрича да е доставяла оръжие на Русия

Северна Корея отрича да е доставяла оръжие на Русия Снимка: foxnews.com

Властите в изолираната комунистическа страна твърдят, че никога не са продавали оръжия на Русия и нямат планове да го правят в бъдеще.

В изявление, предадено днес от севернокорейската държавна медия KCNA, неназован служител от министерството на отбраната на Северна Корея заяви: „Никога не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да изнасяме такива“, след което традиционно обвини САЩ и други „враждебни сили“ в разпространяване на слухове, за да „преследват своите основни политически и военни цели“.

Реакцията на Северна Корея е предизвикана от съобщенията на пресата в САЩ и други страни, че Москва се е обърнала към Пхенян, за да попълни оръжейните си запаси, което би било тежко нарушение на санкциите на ООН спрямо Севернокорейската държава. Москва отрече информацията.

Според съобщенията, искането към Пхенян, както и предполагаемите покупки на иранско оръжие, показват, че западните санкции възпрепятстват руските действия във войната в Украйна. 

В началото на септември говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че покупките на Русия от Северна Корея „може да включват буквално милиони патрони, ракети и артилерийски снаряди“. По-късно обаче говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом, Джон Кърби уточни, че покупките все още не са приключили и няма доказателства, че оръжията ще бъдат използвани във войната в Украйна.

Много от оръжията на Северна Корея, проектирани от Русия, са от съветската епоха. Съвременното им ракетно въоръжение също е сходно. 

В началото на този месец руският президент Владимир Путин обяви в свое писмо до Ким Чен Ун, че Русия ще разшири своите "всеобхватни и конструктивни двустранни отношения" със  Северна Корея,  През юли страната призна сепаратистките Донецка и Луганска народни републики, което накара Укрйна да скъса дипломатическите си отношения със севернокорейския режим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: