Китайски учени първи в света клонираха арктически вълк

Китайски учени първи в света клонираха арктически вълк

Китайски учени клонираха първия в света арктически вълк - Canis lupus arctos

Първото бебе се роди през юни, а второто ще се появи на бял свят в "следващите два-три дни".

   „Преди сто дни се роди първият в света клониран арктически вълк, организирахме пресконференция, за да станем свидетели на този важен ден заедно и аз вярвам, че това не е само постижение на SinoGene и Harbin Polar Park, но и нашият нов опит и пробив в областта на защитата и отглеждане на застрашени диви животни,” каза Ми Джидонг, главен изпълнителен директор на SinoGene.

Mi Jidong също така отбеляза, че "след много трудности, поглеждайки назад, разбираме, че всичко си е струвало."

Съобщава се, че първото вълче се е родило в лабораторията SinoGene в района Changping в Пекин на 10 юни 2022 г., по поръчка на Harbin Polar Park. Ученият обясни, че соматични клетки са взети от проба от кожа на женски див арктически вълк на име Мей, докаран в Харбинския полярен парк от Канада през август 2006 г., а куче бигъл е станало сурогатна майка.

Ми Джидонг обясни, че подобна процедура е безопасна, а здравето и продължителността на живота на клонираните животни не се различават от обикновените. Така например вълчицата Мая доживя до 17 години и почина през август 2021 г., но година преди това успя да стане донор на клетки за клониране на вълчици.

Zhao Jianping, заместник генерален директор на SinoGene, каза, че вълчето е тежало 520 грама при раждането и е достигало 22 сантиметра дължина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: