Американските синдикати предупреждават за възможна голяма железопътна стачка

Американските синдикати предупреждават за възможна голяма железопътна стачка Снимка: inquirer.com

Най-големите профсъюзи на работниците в американските железници поставиха ултиматум на компаниите в железопътния транспорт, с искане за незабавно увеличаване на заплатите с 14%, повече отпуски и по-добри осигурителни условия.

Синдикатите подчертават още, че през последните шест години, включително по време на пандемията, железопътните компании са свили броя на служителите си с до една трета, а след икономическото възстановяване загубите не са компенсирани, така че намаленият персонал е понесъл увеличеното трудово натоварване.

До вчерашния ден, 10 от 12 синдиката са се споразумели с работодателите по поставените искания. Но дори само един синдикат да не успее да се договори, САЩ са изправени пред стачка на около 115 000 железопътни служители – най-голямата от 30 години насам, отбелязва Associated press. Крайният срок за преговори е днес.

Американските железници изчисляват, че един ден стачка ще струва на икономиката на САЩ $ 2 милиарда. Представители на почти всички индустрии вече са изпратили искания до Конгреса да се намеси в преговорите, за да предотврати нов срив в наскоро възстановената логистика. Според законодателството на САЩ, Конгресът има право да се намесва в спорове между бизнеса и профсъюзите чрез арбитраж, ако това застрашава икономиката, отбелязва Financial Times.

„Това ще бъде двоен удар – ще се загубят работни места и разходите ще се повишат, тъй като недостигът на суровини и потребителски стоки отеква в цялата икономика“, казват от Асоциацията на бизнеса в търговията на дребно и посочват, че стачката на железниците може да има и инфлационен ефект

Според последните статистически данни за инфлацията в САЩ тя все още изпреварва прогнозите. Във вторник, 13 септември, това доведе до най-лошия срив на американските фондови пазари от 2020 г. насам.

Конгресът най-вероятно няма допусне да се стигне до стачка и ще се намеси, ако синдикати и бизнес не успеят да се разберат сами, но според анализатори, подобно решение във всички случаи ще има негативен ефект върху икономиката. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: