МОН отпуска средства за включване на родители в училищния живот

МОН отпуска средства за включване на родители в училищния живот Снимка: pixabay.com

178 училища ще получат 498 427, 45 лв. за изграждане на активно партньорство между родители, учители и ученици.

Инициативата е по Националната програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“. Целта на програмата е насочена към изграждане на партньорство и взаимно доверие, уважение и толерантност между родители, учители, ученици. Водещото е желанието на родителите да се включат в училищния живот на децата им. 

 

Предложените до момента от родителите теми за планираните срещи се отнасят до адаптацията на първокласниците в училищната среда, изпити и кандидатстване след 7-ми клас и професионалното ориентиране на учениците. Родителите искат да разговарят още за здравословното хранене на учениците, за емоционалното им състояние, както и за стимулирането им за четене

Чрез Националната програма за първи път се поставя условие срещите между ученици, родители и учители да се провеждат след заявен интерес от страна на родителите и по предварително зададени от тях теми. Срещите ще се осъществяват под формата на лекции, беседи, а някои и като състезателни мероприятия. 

Семейната подкрепа е ключово условие за осъществяване на плавен преход между различните образователни етапи за учениците. Програмата ще подпомогне създаването на здравословна среда за обучение, което играе важна роля за формирането и развитието на личностните качества и социалната компетентност на учениците.

Предвижда се в програмата да се включат над 33 200 родители, а класните ръководители ще проведат над 3400 срещи с тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: