WP: САЩ могат да спечелят от рецесията, която заплашва Европа

WP: САЩ могат да спечелят от рецесията, която заплашва Европа Снимка: https://pixabay.com/

Съединените щати могат да спечелят от рецесия в Европа, към която може да доведе намаляването на доставките на руски газ

Това пише The Washington Post, позовавайки се на прогнози на американски икономисти и съответните служители.

Според неназован служител на администрацията, в  Министерството на финансите и група икономически съветници на Белия дом прогнозират за САЩ "умерени и управляеми" последствия от спада в Европа, на търговията с която се пада по-малко от 1% от БВП на САЩ. 


Чиновникът подчерта, че „това дори може да помогне на американските фирми, които добиват природен газ, както и да намали глобалното търсене, помагайки за намаляване на вътрешния ценови натиск“.

Както заяви пред изданието икономистът Дийн Бейкър, „ако Европа изпадне в рецесия, тогава очевидно търсенето на широка гама от стоки ще намалее“.

„Сега сме в толкова извратена ситуация, че в това може да има нещо положително“, добави той, имайки предвид опитите на американската администрация да овладее инфлацията, която е рекордна за последните 40 години.

В същото време експерти нарекоха възможния отказ на Русия да изнася петрол, ако западните страни приложат механизма на ценовите ограничения, като по-лош сценарий за САЩ. Марк Занди, икономист от Moody's Analytics, предположи, че в такава ситуация икономиката на САЩ ще навлезе в рецесия, а цените на бензина ще се повишат рязко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: