Руските новини за украинския фронт (обзор)

Руските новини за украинския фронт (обзор) Снимка: prabhatkhabar.com

Руският военен министър Сергей Шойгу се появи след дълго отсъствие в публичното пространство, за да се похвали с превземането на село в Донбас, но се оказва, че завоеванието не е ново.

Министерството на отбраната на Русия и силите на т.нар. Донецка народна репубрика съобщават за превземането на въпросния обект за четвърти път в рамките на един месец. Според Министерството село Пески е превзето първо на 5 август. На 7 август с това се хвали ръководителят на сепаратистката ДНР Денис Пушилин, а на 14 август руското министерството на отбраната отново оповестява превземането на Пески. 

Вчера с информация за тази победа „се разписа” и военният министър Сергей Шойгу, цитиран от РИА „Новости”, опровергавайки с „отлежалата” сводка слуховете за уволнението си.

На 1 септември заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Громов съобщи на брифинг, че Владимир Путин е наредил руските войски да достигнат административните граници на Донецка област до 15 септември. Според Громов, за да възобнови активното настъпление в Източна Украйна, Русия продължава да прегрупира свои военни части.

Руското министерство на отбраната редовно докладва за успехите на руската армия във войната в Украйна, включително за унищожаването на техника. Твърденията в най-добрия случай са преувеличени, защото според данните в тях, Русия вече е унищожила повече оборудване, отколкото Украйна изобщо има, като се вземат предвид и западните доставки, изчислява theins.ru.

В допълнение няколко пъти се докладва за „установяване на контрол“ над най-малко 25 населени места, които изглежда са превземани повече от веднъж, без обаче да е съобщавано за освобождаването им дори от украинска страна. Така се налага изводът, че или докладите от фронта не съвпадат с реалността, или пък различните военни структури се хвалят подред с едни и същи завоевания на украинския фронт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: