Раздвижване на украинския фронт (обзор)

Раздвижване на украинския фронт (обзор) Снимка: themoscowtimes.com

В мисия в неделя руски изтребител СУ-35 изстреля крилата ракета Х-59 по военна цел, но в крайна сметка уцели обществена тоалетна в покрайнините на град Нововоронцовка.

Цената на X-59 е няколкостотин хиляди долара, а военни наблюдатели от много страни констатират, че запасите от високоточни оръжия на руската армия са на изчерпване, коментира днес express.co.uk. В очакване на контраофанзива около Херсон, Кремъл изглежда предприема драстични действия, за да ускори производството на ракети. Според публикувана от потребител на Twitter наредба, „Руската ракетна индустрия принуждава служителите си да работят 12/6”, т.е., по 12 часа на ден 6 дни в седмицата.

Инцидентът с унищожената тоалетна съвпадна с нови предположения, че министърът на отрбаната Сергей Шойгу отново е в немилост. Според публикация на британското министерство на отбраната в Twitter, Шойгу е критикуван от руски професионални военни заради неговото „неефективно и безлично ръководство“.

Позовавайки се на скорошни съобщения на независими руски медии, британските служби предполагат, че Шойгу дори е отстранен – може би заради неотдавна изтеклата информация за многомилионната собственост на семейството му. 

Последният от гафовете на Шойгу е изявлението му от 24 август на срещата на министрите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество, че Русия „прави всичко възможно да се избегнат жертви” - особено цинично и ненавременно твърдение, след като само след часове руски ракетен удар към „военен обект” удари железопътна гара, убивайки 25 цивилни граждани, включително две деца. 

Междувременно днес следобед се появиха съобщения, че украински военни части в района на Херсон са преминали в настъпление и са пробили първата линия на руската отбрана. Три източника от въоръжените сили на Украйна потвърдиха информацията, а "Украинска правда" цитира свой източник от въоръжените сили на Украйна, според когото пробив има, но е "рано да се каже, фронтът е голям".

От окупационните руски власти също дойдоха някои доказателства, че информацията е достоверна. Ръководителят на окупационната администрация в Нова Каховка Владимир Леонтиев съобщи за РИА „Новости” за повече от десет украински ракетни удари, които са принудили гражданите да отидат в бомбоубежищата. Била е обявена и евакуация от работните места „във връзка с масирания обстрел от Въоръжените сили на Украйна“. 

Малко по-късно ТАСС публикува съобщение, че "властите" в окупирания Херсон опровергават слуховете за атака на Въоръжените сили на Украйна срещу града. Руската пропагандна машина незабавно поде информацията.

Позовавайки се на двама високопоставени американски служители с достъп до разузнаването, CNN съобщи, че подготвяйки голямо контранастъпление, украинската армия е започнала "да сондира" фронтовата линия. В същото време военни наблюдатели са убедени, че за момента не може да се очаква „дълбоко настъпление с решителни цели“, а действията „ще продължат по обичайния начин с бавно движение на батальонни групи“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: