735 млн. лв. потичат към българския бизнес до края на годината

735 млн. лв. потичат към българския бизнес до края на годината Снимка: Министерство на иновациите и развитието

Фокусът ни е подкрепата за родните малки и средни фирми, обявиха вицепремиерът Пеканов и министър Пулев по време на онлайн информационен ден за парите по Плана за възстановяване

Процедури за 735 млн. лв. безвъзмездни средства потичат към българския бизнес до края на годината, от тях 600 млн. лв. само по Националния план за възстановяване и развитие (НПВУ). Това обявиха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, които откриха онлайн информационен ден за възможностите за българския бизнес по Националния план, в който участие взеха представители на 1500 фирми.

Пред бизнеса беше представена първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост за „Технологична модернизация“. Министър Пулев подчерта, че тя е отворена за микро-,малките и средни фирми и по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022г., като подаването на документи е изцяло онлайн през системата ИСУН. Процедурата е с бюджет 260 млн. лв., като спрямо големината предприятията могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване и софтуер. По думите му тази подкрепа ще даде глътка въздух на българските малки и средни фирми.

До края на септември предстои да бъде отворена и втората процедура по Плана за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лв. По нея фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси.

До края на годината са планирани още две процедури. Ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията, както и процедура с общ бюджет от 120 млн.лв. за развойна дейност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: