Френски кмет заплаши, че градът ще спре да плаща за електроенергия

Френски кмет заплаши, че градът ще спре да плаща за електроенергия Снимка: fotolia.com/ illustrez-vous

Кметът на град Монтатер във Франция заплаши, че градът може да спре да плаща за електроенергия

Кметът на град Монтатер в Северна Франция Жан-Пиер Босино заплаши, че градът ще спре да плаща за електроенергия, ако властите не предприемат мерки за облекчаване на живота на населението с оглед на покачващите се цени, предаде Франс прес.

Босино обясни, че градската сметка за енергия може да нарасне от 600 хиляди евро на 2,5 милиона евро през следващата година поради очакваното през 2023 г. увеличение на цената на електроенергията до хиляда евро за мегаватчас.

"Това е невъзможно! Как да намеря недостигащите ми 1,9 милиона евро? Каква социална услуга трябва да закрия? Трябва ли да отменя училищното хранене или да затварям кметството за три дни в седмицата?", цитира агенцията думите на кмета Босин

Чиновникът отбеляза, че не е нормално, когато електроенергийната компания EDF е принудена да продава електроенергия на цена от 50 евро за мегаватчас на своите конкуренти, което й струва 8 милиарда, които не са достатъчни за поддръжка на електроцентралите.

"Ако правителството не направи нищо, за да облекчи живота на населението, ние повече няма да плащаме сметките и призовавам всички местни общности, засегнати от това, да направят същото", заяви кметът на Монтатер.

Държавният секретар на френското външно министерство по европейските въпроси Лоранс Буун предупреди в понеделник за риска от по-нататъшно покачване на цените на електроенергията в страната през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: