В Швейцария стартираха петиция за разрешаване строителството на АЕЦ

В Швейцария стартираха петиция за разрешаване строителството на АЕЦ Снимка: pikist.com

Швейцарските депутати стартираха петиция с искане за отмяна на забраната за изграждане на АЕЦ

Комитет от швейцарски парламентаристи и представители на икономиката стартираха петиция с искане за отмяна на забраната за изграждане на атомни електроцентрали в страната. Целта е да се избегне дефицита на електроенергия, съобщи днес вестник Matin Dimanche.

През 2017 г. швейцарците гласуваха на референдум за забрана на строителството на нови атомни електроцентрали в страната.

"Комитетът на представителите на десните партии и представители на икономиката предлага народна инициатива, насочена към отмяна на забраната за строителство на нови атомни електроцентрали в Швейцария", пише изданието.

Озаглавена "Електричество за всички по всяко време. Спрете прекъсването на електрозахранването", петицията иска да бъде записано в Конституцията, че "всяка форма на производство на електроенергия, благоприятна за климата, е разрешена", пишат журналистите.

Според тях събирането на подписи трябва да започне следващата седмица.

Цените на електроенергията през 2023 г. ще се увеличат за швейцарските домакинства с 30%. 

Рискът от недостиг на електроенергия се счита за един от най-високите в Швейцария. По-рано ръководителят на Швейцарската федерална комисия по електроенергетика Вернер Люгинбюл призова гражданите да се запасят със свещи и дърва за огрев заради възможни прекъсвания на електрозахранването през идната зима.

Швейцарските власти по-рано съобщиха, че за първи път могат да въведат ограничения за потреблението на енергия в случай на недостиг на електричество или газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: