В Швейцария очакват увеличение на цената на електроенергията с 30% през 2023 година

В Швейцария очакват увеличение на цената на електроенергията с 30% през 2023 година Снимка: fotolia.com/ celeste clochard

Швейцария очаква увеличение на цената на електроенергията за потребителите с 30% през следващата година

Цените на електроенергията за домакинствата в Швейцария ще се увеличат с поне 30% през следващата година, съобщиха от Асоциацията на електроенергийните компании в страната.

Спред публикация във вестник Tages-Anzeiger, много енергийни компании през последните седмици са взели решение за нови тарифи за предстоящата година.

"Половината от комуналните услуги ще увеличат цената на домакинствата с 30% или повече", заяви швейцарската асоциация на електроенергийните компании пред изданието.

Например за семейство, живеещо в 5-стайно жилище, разходите за електроенергия ще нараснат с около 315 швейцарски франка (приблизително 330 долара) годишно, пише вестникът. Такива предприятия, като например голяма пекарна, ще се сблъскат с увеличение на разходите за електроенергия с около 10 хиляди франка, се казва в статията.

Рискът от недостиг на електроенергия се счита за един от най-високите в Швейцария. По-рано ръководителят на Швейцарската федерална комисия по електроенергетика ElCom Вернер Люгинбюл призова гражданите да се запасят със свещи и дърва заради възможни прекъсвания на електрозахранването в страната през идващата зима.

Швейцарските власти по-рано съобщиха, че за първи път могат да въведат ограничения за потреблението на енергия в случай на недостиг на електричество или газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: