Препоръчват на швейцарците да се запасят със свещи и дърва

Препоръчват на швейцарците да се запасят със свещи и дърва Снимка: ultra.swiss

Макар че е много по-слабо засегната от енергийната и ценова криза, алпийската държава съветва гражданите и бизнеса сами да решат очакваните през зимния сезон енергийни проблеми.

Във в. NZZ am Sonntag от Федералната комисия по електроенергия предупреждават, че обществеността трябва да очаква временни прекъсвания на тока тази зима, но съветват всеки сам да се погрижи как да реши проблемите си в подобни случаи - напр. запасяване със свещи или с дърва, ако гражданите разполагат с такъв тип отоплителни печки.

Швейцарското правителство също е на мнение, че всеки гражданин или бизнес в страната може да се справи със собствени сили с предполагаемата енергийна криза – при едва 3.4% инфлация, далеч под средната за Европа и света. 

В интервю за Sonntags Zeitung, водещият правителствен икономист Ерик Шайдегер подчертава, че швейцарската икономика е стабилна и макар да не изключва енергийни проблеми през зимата, швейцарското правителство не планира енергийни помощи за населението, включително данъчни облекчения, тъй като не са „нито необходими, нито полезни”. 

„Не казвам, че няма да имаме проблеми, но сме в много по-добра позиция“, подчертава икономистът и припомня, че за очаквания недостиг на електроенергия се знае още от пролетта, така че бизнесът е имал достатъчно време да се подготви – за разлика от ситуацията с пандемията например. Така че според Шайдегер тази година не може да се очаква рецесия, а прогнозата му е, че от есента дори настоящата ниска инфлация ще започне да намалява

За енергийни икономии призовава най-старата швейцарска природозащитна организация Pro Natura и критикува правителството, че не полага усилия да пести електроенергия и не предприема мерки в тази посока. Пред в. Sonntags Blick от Pro Natura посочват, че според тяхно изследване, и индустрията, и бизнесът и гражданите на Швейцария биха могли да употребяват ежедневно с една трета по-малко електроенергия „без дори да забележат”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: