Окупационните власти в Запорожие са разработили план за евакуация на града

Окупационните власти в Запорожие са разработили план за евакуация на града Снимка: euromaidanpress.com

Мярката е предвидена в случай на авария в АЕЦ „Запорожие”.

Съоръжението за момента работи нормално, радиационният фон също е нормален, съобщи за РИА „Новости” ръководителят на окупационната администрация Евгений Балицки. Според украинския „Енергоатом”, електроенергията се осигурява от един от шестте реактора на централата, след внезапното ѝ спиране в четвъртък, заради изгорели при пожар в района електропроводи. 

Изключването на АЕЦ „Запорожие” е първото в историята на най-голямото съоръжение от този тип Европа. Володимир Зеленски обяви, че континентът е бил „на косъм” от ядрена авария. „Ако автоматизацията и нашият персонал в централата не бяха реагирали адекватно, сега щяхме да се борим с последствията от радиационна авария“, подчерта украинският президент в изявлението си в четвъртък вечерта.

„Ние, разбира се, се подготвихме за всяко развитие на ситуацията и затова разработихме план за евакуация на населението, в случай че възникне такава необходимост“, увери Балицки. Администрацията на близкия Енергодар обеща да раздаде на жителите 25 000 таблетки калиев йодид в случай на повишена радиация в района.

Русия отказва да демилитаризира АЕЦ „Запорожие”, която завзе в първите седмици на войната. Централата се обслужва от украинския специализиран персонал, който работи под голямо напрежение и при неподходящо работно време. 

Киев подозира, че Москва ще се опита да отклони електроенергия от окупираната АЕЦ към руската енергийна мрежа. Властите в района съобщават за чести дълги прекъсвания на електроподаването, вкл. в окупираните Мелитопол и Херсон.

Атомната централа е обект на редовни нападения, в които Москва и Киев се обвиняват взаимно. На 26 август инспектори от Агенцията на ООН за атомна енергия (МААЕ) обявиха, че през новата седмица ще посетят АЕЦ „Запорожие”, за да установят състоянието и обслужването ѝ. Киев и Москва се договориха, че ще пуснат експертите в обекта. 

Според The ​​New York Times, групата ще се ръководи от президента на МААЕ Рафаел Гроси и ще включва още 13 специалисти, включително от САЩ и Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: