Пожари в Чернобил - има ли опасност от радиация?

Пожари в Чернобил - има ли опасност от радиация? Снимка: CNN

На 9 април пожар избухва на един километър от реактора, причина за катастрофата през 1986 г. Пожарникари се борят с пламъците
Радиацията в участъка е ниска, споделят властите. Украйна, която в момента е в извънредно положение заради коронавируса, трябва да се бори и с природното бедствие, като властите се опасяват, че пламъците могат да достигнат до реактора, причинил ядрената катастрофа през 1986 г. 

Макар радиацията да е с ниски нива, растителността в околността е абсорбирала част от нея, което носи риск за разнасяне на радиоактивни частици, когато тази растителност изгаря. Въпреки че в местността често има горски пожари, този път той е с по-големи мащаби от преди. 

Друг проблем е и промяната на ветровете, които могат да отнесат радиоактивните частици към Киев, който в момента е с население 3 милиона.

400 пожарникари, 100 пожарни и няколко вертолета се борят с бушуващите пламъци към този момент, като се надяват да овладеят пожара в най-кратък срок. 

Причината за пожара все още не е открита.

Редакция (14.04.2020): Пожарът е овладян, споделят украинските власти. Задържан е 27-годишен мъж, за когото се предполага, че е причинител на пожара. Мащабите на този горски пожар са в пъти по-големи от тези, които са избухвали в околността през последните десетилетия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: