Продават конфискувана яхта на руски милиардер

Продават конфискувана яхта на руски милиардер Снимка: boatinternational.com

Правителството на Гибралтар ще проведе търг за първата продажба на конфискувано от санкционирани руски олигарси имущество.

Суперяхтата Axioma, дълга 72.5 м се оценява на $ 75 милиона. Плавателният съд е задържан в Гибралтар през март като собственост на бившия член на борда на директорите на Pipe Metallurgical Company (TMK) Дмитрий Пумпянски - име от списъците със санкционирани от ЕС, Великобритания, САЩ и Канада.

Продажбата е поискана от американската инвестиционна банка JPMorgan, на която според различни твърдения Пумпянски дължи над $ 20 милиона. Всъщност съдебният иск на банката е и поводът яхтата да бъде задържана от правителството на Гибралтар. Аргументът на JPMorgan е, че санкциите в случая означават нарушение на условиятата на кредитиране, тъй като банката не може да приема плащания от олигарха.

Според The ​​Guardian, говорител на JPMorgan не е отговорил на въпроса дали част от приходите ще бъде предоставена за нуждите на украинци, принудени да напуснат домовете си, бягайки от войната. Той обаче е обявил, че „JPMorgan удвоява филантропския си ангажимент от $ 5 милиона на $ 10 милиона, за да помогне за справяне с ескалиращата криза с украинските  бежанци“.

Водещият на търга, който ще продаде Axioma, казва, че над 30 души вече са летели до Гибралтар, за да разгледат яхтата. Няколко потенциални купувачи са се записали за оглед през уикенда и в понеделник сутринта, преди затварянето на търга.

Според британски източници, Пумпянски е един от най-приближените до Путин олигарси. Неговата TMK е най-големият световен производител на тръби за тръбопроводи. Сред клиентите на компанията са Газпром, Лукойл, Роснефт и др. Пумпянски вече не е бенефициент на TMK, напускайки борда на директорите на компанията през март, след като се озова в списъка със санкции на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: