Потвърдени са имената на 5701 руски военнослужещи, загинали в Украйна

Потвърдени са имената на 5701 руски военнослужещи, загинали в Украйна Снимка: vox.com

През последните три седмици руската армия е загубила 80 офицери с ранг от лейтенант до капитан.

Това съобщиха вчера журналисти от руската служба на BBC и Mediazona, които актуализират своите данни от обществено достъпни източници и сведения от доброволци. Списъкът потвърждава смъртта на общо 966 офицери (17% от руския армейски състав в Украйна), като най-голям дял от жертвите са сред младшите офицери. Сред потвърдените загинали са четирима генерали и 34 полковници, уточняват двете медии.

Най-много офицери са загубили Дагестан (270 души), Бурятия (245 души) и Краснодарския край (206 души). Журналистите подчертават, че официално са известни само 14 загинали офицери от Москва.

От началото на войната в Украйна Министерството на отбраната на два пъти съобщи за смъртта на руски военнослужещи - по последни данни към 25 март загиналите са 1351. На 30 май руската служба на ВВС разкри имената на 3052 руски войници, загубили живота си във войната в Украйна.

Изданието тогава поясни, че цифрите са непълни, тъй като регионалните власти и медии не посочват имената на всички загинали, дори ако телата им са били доставени на семействата им и погребани. Известно е обаче, че много от загиналите руски военнослужещи остават на украинска територия.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) общите бойни загуби на Русия от началото на войната до 10 юли възлизат на 37 300 души личен състав. Последните актуални цифри на украинското разузнаване един месец по-късно надхвърлят 42 000 жертви от руска страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: