Наблюдателите са единодушни: Русия е с кошмарни загуби в Украйна

Наблюдателите са единодушни: Русия е с кошмарни загуби в Украйна Снимка: theglobeandmail.com

По данни на Британското министерство на отбраната, загиналите руски войници в Украйна са около 25 000, докато от ЦРУ твърдят за 15 000 жертви.

В същото време Пентагонът наскоро публикува данни за руската военна агресия, оценявайки, че руската армия е загубила между 70 000 и 80 000 войници, в това число убити и ранени.

Руското министерство на отбраната избягва да публикува данни за загубите във "военната операция", но цитираните досега цифри съобщават за не повече от 10 000 загинали руски военнослужещи, коментира Euronews. 

В началото на август Украйна оцени руските загуби на около 42 000 убити. Още след първия месец от войната, позовавайки се на източници от НАТО, The Wall Street Journal съобщи за над 40 000 руски войници – убити, ранени, пленени или изчезнали в Украйна.

Има достатъчно доказателства, че Кремъл е изправен пред недостиг на войници, отбелязва Германският съвет за външни отношения (DGAP), като посочва, че от самото начало на нахлуването в Украйна Русия използва Росгвардия, които са обучени за вътрешни операции, както и частната военна структура ЧВК „Вагнер”. 

Според експертите на DGAP, Русия в момента се опитва да попълни силите си в Украйна, предлагайки заплати от $ 3000. Освен това Москва организира батальони от доброволци, повиши възрастта за военнослужещи по договор и вербува принудително жители в Чечня и в окупираните територии на Източна Украйна. 

Според анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) Русия използва военни формирования от затворници, за да контролира населението в окупираните части на Украйна. Mediazona и правозащитният сайт Gulagu.net съобщават, че основателят и „спонсор” на ЧВК "Вагнер" и приближен до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, лично вербува наемници за Украйна в затворите и лагерите в Русия

Практиката личи и от много по-грубото поведение на новокомандированите части в окупираните украински области. "Русия все по-често използва некачествени, лошо обучени военни формирования, например от затворници, което може да намали компетентността на окупационните власти, да отслаби контрапартизанските операции и да увеличи подкрепата на Украйна за съпротивителните движения срещу руската окупация“, коментират от ISW.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: