Взривът на тъмна плазма от Слънцето ще достигне Земята на 17 август

Взривът на тъмна плазма от Слънцето ще достигне Земята на 17 август Снимка: NASA

По данни на Центъра за прогнози за космическото време на тази геомагнитна буря е присвоен клас G1 от пет възможни

Облакът от тъмна плазма, който се отдели от Слънцето през изминалия уикенд, ще достигне Земята в сряда, 17 август, което ще доведе до възможността за слаба геомагнитна буря. 

За това съобщава Newsweek.

Отделянето на материя, известно като изхвърляне на коронална маса, е отправено към Земята на 14 август от област на Слънцето, известна като AR3076.

По данни на Spaceweather, проследяващ слънчевата активност, шлейфът от тъмна плазма се движи със скорост над два милиона километра в час. Очаква се при такава скорост разстоянието от Слънцето до Змята да бъде преодоляно за няколко дни.

Отбелязва се, че някои от тези изригвания могат да повлияят на работата на енергийните системи и дори да предизвикат появата на полярни сияния в онези части на света, където те рядко се наблюдават, например в такива американски щати като Мичиган и Мейн. Въздействието на короналните изхвърляния на материя върху Земята се нарича геомагнитни бури.

Според прогнозите на Центъра за прогнозиране на космическото време (SWPC) бурята ще е от клас G1 - най-слабият възможен резултат по скалата на геомагнитните бури, която достига до G5. Геомагнитните бури от клас G1 са често срещано явление, понякога се случват няколко пъти месечно. За повечето хора на Земята техните ефекти са незабележими.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: