Клиничните изпитвания с плазма от преболедували от COVID напредват много бавно в Канада

Клиничните изпитвания с плазма от преболедували от COVID напредват много бавно в Канада Снимка: Pixabay

Канадското клинично изпитване, в което участват изследователи от Монреал, напредва твърде бавно поради липсата на пациенти.

Голямото предимство на плазмата е, че е малко вероятно да има някакви негативни странични ефекти. Процедурата включва пречистване на кръвта на хора, които са били заразени с вируса COVID-19, и използването й за лечението на тежко болни пациенти. Но ако лечението не проработи, тези изследвания ще се окажат един излишен разход, притесняват се някои специалисти.

Нужно е да се сравняват пациентите, които даряват кръв по различно време след възстановяването си или след поставянето на диагнозата им. Антителата, които могат да помогнат на други пациенти, отминават няколко седмици след възстановяването.

Канадското клинично изпитване, което се очакваше да има 1000 участници на 49 места, е набрало едва 82 пациенти от април. „Искаме да завършим изследването преди следващата вълна през есента“, казва д-р Филип Бегин. През април той се надяваше да разполага с резултати след три до десет месеца, но нещата напредват отчайващо бавно.

Жан-Пиер Рути от университета Макгил, който участва в проучването, смята, че канадското проучване е направено твърде „педантично”. „Положителната страна е, че проучването е възхитително добре направено, с много голям контрол на качеството. Ще имаме добри резултати, но ще ги имаме в момент, когато може би вече ще бъдат изнамерени други начини за лечение. Освен това няма да можем да лекуваме всички с плазма, просто защото няма да има достатъчно”, притеснява се изследователят.