Московската борса възстановява частично дейността си

Московската борса възстановява частично дейността си Снимка: kuwaittimes.com

Близо 6 месеца след като спря търговията на облигации с чуждестранни инвеститори, руският фондов пазар от днес отваря за „инвеститори от невраждебни страни”.

В изявление в петък, само на руски език, Московската борса обяви, че ще отвори отново своя пазар на облигации за „нерезидентни клиенти от невраждебни държави, както и за нерезиденти, чиито крайни бенефициенти са руски юридически или физически лица". 

В изявлението се казва още, че банки, брокери и компании за управление на активи вече са започнали да регистрират чуждестранните си клиенти на борсата, съобщи ВВС.

Сред тези клиенти вероятно са инвеститори от Китай и Турция, които не се присъединиха към санкциите срещу Русия. Възобновяването на търговията изключва инвеститори от "враждебни" страни, които няма да имат достъп до продажбата на руски ценни книжа. Това включва държавите, които обявиха санкции срещу Русия, вкл. страните от ЕС, Канада и Япония, които през 2021 г. бяха източник на 90% от чуждестранните инвестиции в Русия. 

Русия затвори своите пазари през февруари, за да ограничи изтичането на капитали извън страната по време на войната. През март започна поетапно отваряне, ограничено до облигации, емитирани от руското правителство.

Инвазията на Русия в Украйна и санкциите, наложени от западните правителства, се отразиха на руската икономика. Смята се, че през юни страната е просрочила плащанията по дълга си за първи път от 1998 г. 

Въпреки че Русия разполагаше с необходимата сума от $ 100 милиона, заради санкциите плащането не стигна до международните кредитори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че трансферът е задържан от банка посредник и нарече блокирането на средствата "незаконно".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: