Индиец спечели съдебна битка за $ 0.25, след 22 години борба с правосъдието

Индиец спечели съдебна битка за $ 0.25, след 22 години борба с правосъдието Снимка: pixabay.com

Едва ли има по-добър пример да не се отказвате от правата си – дори да ви струва повече от две десетилетия.

Спорът възникнал заради надвзети $ 0.25 в цената на железопътен билет, които касиерът на касата за билети отказал да възстанови на ощетения пътник. Мнозина биха махнали с ръка, но клиентът се оказал адвокат и решил да вземе нещата в ръцете си, отнасяйки ситуацията до съда.

„През цялото време железниците се опитваха да убедят съда да отхвърли случая, казвайки, че жалбите срещу железниците трябва да бъдат адресирани до железопътната администрация, а не до органите за защита правата на потребителите“, казва жалбоподателят г-н Чатурведи пред BBC News.

Така че, въоръжавайки се с търпение, решителност и след „повече от 100 съдебни изслушвания“, той продължил делото и успял да използва решение на Върховния съд от 2021 г., за да докаже, че въпросът може да бъде разгледан в съд за защита на потребителите.

Накрая присъдата станала реалност - железницата била осъдена да му плати 15 000 рупии ($ 189) - първоначалните 20 рупии, плюс лихвите, натрупани за 22 години.

Въпреки победата, г-н Чатурведи не е напълно доволен, заради отделеното време и „душевните терзания“, които делото му е причинило.

„Не може да се постави цена на енергията и времето, които загубих по този случай“, казва той, но подчертава, че „Не са важни парите, а борбата срещу корупцията в името на справедливостта, така че си заслужаваше“.

Като адвокат и потърпевш, г-н Чатурведи се надява, че ще бъде вдъхновение за хората да не се отказват да се борят за правата си, дори когато „битката изглежда трудна”. Мнозина обаче отдават завидната му упоритост на факта, че е адвокат и представлявайки се сам, не е бил принуден да плаща адвокатски хонорари – което всъщност е позволило и дългия съдебен спор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: