Последното суперлуние през 2022 г. ще бъде на 11 август

Последното суперлуние през 2022 г. ще бъде на 11 август Снимка: Румен Лозанов

През 2022 г. суперлунията са общо четири, тази вечер е последното за годината

На 11 август на нощното небе ще може да се наблюдава последната суперлуна за 2022 г.: случайно съвпадение с пълнолунието, произтичащо в момента, когато естественият спътник на Земята ще се окаже близо до най-близката до нас точка в орбитата си (перигей).

По данни на НАСА, когато това се случва, Луната по принцип става малко по-ярка, отколкото когато се намира в апогея си (най-отдалечената точка) - размерът й се увеличава с около 14 процента, а яркостта й - с 30 процента.

Това явление се случва, тъй като орбитата на Луната е почти кръгла, но не напълно. Тя фактически е елипса - така че по време на въртенето си около Земята Луната се приближи или отдалечава. Не съществува строго астрономическа дефиниция и определението за суперлуние често е доста произволно.

Астрофизикът Фред Еспенак определя суперлунието като пълнолуние, което се случва, когато Луната е в рамките на 10 процента от своя перигей. Обикновено има три или четири суперлуния годишно. През 2022 г. те са общо четири, а тази вечер е последното за годината.

Много по-забележим е оптичният трик, наречен лунна илюзия. По това време Луната се намира близо до хоризонта, създавайки впечатлението, че е масивна и много по-близо от обикновено.

На 11 август Луната ще изгрее рано вечерта и ще бъде видима през цялата нощ. Ако искате да наблюдавате суперлуние възможно най-близо до перигея, тогава ще трябва да изчакате до 6 декември 2052 г. Следващото най-добро суперлуние ще се състои на 25 ноември 2034 година.

За съжаление, това суперлуние ще повлияе на друго астрономическо събитие: пикът на метеорния поток Персеиди. Яркостта на Луната ще усложни наблюдението му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: