Газовата връзка с Гърция: "Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп"

Газовата връзка с Гърция: "Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп" Снимка: МРРБ

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Газовата връзка с Гърция не е готова. Обектът  изглежда като луксозна сграда с мебели, до която обаче няма ток и добър достъп. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след инспекция на Междусистемната газова връзка на българска територия, която направиха съвместно с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Министър Шишков потвърди, че за по-бързото завършване на обекта ще има всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора. Ежедневно те ще докладват за извършените строително-монтажни работи. На практика надзорната фирма ще получи офис в централата на ДНСК. Така ще може заедно с  началника на дирекцията да събират всички необходими документи за пускането на конектора в експлоатация.

Искаме, докато строителят си завършва недовършените строителни дейности, надзорът и ДНСК да проверят всички документи за готовите сегменти,  за да няма забавяне в последствие“, отбеляза арх. Шишков. Това ще позволи да се спечели време и когато строежът бъде готов, още на следващия ден да бъде сформирана приемателна комисия и газопроводът да се въведе в експлоатация.

Министърът информира още, че част от дейностите, които бяха отчетени като недовършени, вече са почти готови. Сред тях е ключов противопожарен водопровод. На инспекцията днес бе установено обаче, че все още има недовършена замазка по конструкцията на газоизмервателната станция в  Стара Загора. След завършването ѝ сградата ще бъде разчистена, защото сега е като строителна площадка.

Министър Шишков подчерта, че приоритетно ще се работи за пускането на газовата връзка, а всички довършителни дейности, като изграждане на обслужващи пътища, възстановяване на щети по напоителни канали и др., ще се завършат на втори етап. Това, което няма да попречи обектът да се ползва, ще бъде реализирано на първи етап, увери регионалният министър.

Според арх. Шишков най-проблематична остава компютърната връзка на газопровода със съоръженията в Гърция. Тя е от съществено значение, за да потече газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: