Руски хакери сринаха сайта на финландския парламент

Руски хакери сринаха сайта на финландския парламент Снимка: defencetalk.com

Според източници от парламента, хакерската атака е започнала вчера следобед.

В дните, когато Финландия очаква одобрението на страните членки на НАТО за нейното присъединяване към блока, хакерска атака блокира достъпа до услугите, които предлагат сайтовете на парламента, съобщава dailyfinland.fi, като отговорът на търсенията се забавя или напълно се отказва.

„Атаката е насочена срещу външни уебсайтове на парламента. Нападението започна във вторник, 9 август, около 14:30 часа. Парламентът, заедно с доставчиците на услуги и Центъра за киберсигурност, предприема стъпки за ограничаване на атаката“, се казва в изявление на финландския парламент в Twitter.

Междувременно националната телевизионна корпорация на Финландия Yle цитира съобщение в Telegram-канала на руската хакерска група NoName057(16), с което хакерите поемат отговорност за атаката:

„Решихме да направим „приятелско“ посещение в съседна Финландия, чиито власти са толкова нетърпеливи да се присъединят към НАТО“, посочват мотива за атаката си хакерите.

Финландската служба за сигурност и разузнаване (SUPO) предупреди през май, че „Русия има намерението“ да повлияе на процеса на кандидатстване на Финландия за членство в НАТО и че „може да се очакват различни опити за това“. 

Директорът на SUPO Анти Пелтари предположи „нарастващ брой кибератаки”, именно по модела „отказ на услуга”. Според него с този подход хакерите „се опитват да създадат впечатлението, че обществото е парализирано, но не са в състояние да причинят действително унищожение на функции и данни“.

Финландската информационна агенция STT беше обект на кибератака в края на юли, като дейността ѝ беше ограничена няколко дни.

През април правителствени сайтове, включително на финландското министерство на отбраната бяха подложени на подобни кибератаки, но проблемите бяха решени бързо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: