Британската полиция ще играе твърдо срещу футболното хулиганство

Британската полиция ще играе твърдо срещу футболното хулиганство Снимка: gulfnews.com

След един сезон, белязан с безредици и нарастващо насилие, властите са решени да прекратят опасното поведение на феновете.

Задължителни мерки стават проверките за употреба на наркотици, категорично се забраняват факлите и фойерверките на стадиона. Полицията предвижда още улесняване на процедурите за арест на футболните хулигани и разширяване на забраната да посещават мачове. Министърът на вътрешните работи Прити Пател ги нарече „национален срам” и обяви нулева толерантност към изстъпленията им. 

Темата е обект на разискване във всички големи британски медии, вкл. Тhe Independent. Футболната администрация на Висшата лига също е категорична, че „това, което видяхме миналия сезон, трябва да спре“. 

Същевременно полицията отчита, че нарастването на безредиците не е ограничено само в рамките на Обединеното кралство, предвид сигналите от цяла Европа. Според силите на реда, това се дължи на ковид-рестрикциите и феновете сега „изпускат парата” от последните две години. Друг проблем е също, че голяма част от служителите по охраната на стадионите са останали без работа по време на пандемията и междувременно са се устроили другаде.

Данните, публикувани от отдела на т.нар. „футболна полиция” в Обединеното кралство, показват за миналия сезон 36% ръст на сигналите за инциденти и безредици и 47% повече арести. Съобщения за безредици са отбелязани при половината мачове във Висшата лига. 

Полицията е категорична, че хаосът на Уембли на финала на Евро 2020, който заради пандемията се игра миналата година през юли, е резултат от масова употреба на наркотици преди мача, довела до „необичайно безразсъдно и агресивно поведение“, при което бяха ранени 19 полицаи.

От полицията отчитат също, че голяма част от нормалната футболна публика се е оттеглила от стадионите както заради ковид-ограниченията, така и заради безчинстващите футболни агитки. За сметка на това, във футболната публика сега се влива младо поколение, достигнало пълнолетие по време на пандемията, което означава, че младежите се радват на свободата да посещават мачове без придружител, да пият и да употребяват наркотици. 

Полицията обвинява за това липсата на ангажираност и програми в британското средно образование. Същевременно силите на реда смятат, че футболът е „огледален образ на обществото“ и подчертават, че проявите на фугболна агресия са приоритет на силния пол, след като Евро 2022 за жени премина като спортен празник, още повече, че британките грабнаха шампионската титла.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: