Заради горещините за първи път пресъхна изворът на Темза

Заради горещините за първи път пресъхна изворът на Темза Снимка: https://pixabay.com/

Източникът на река Темза е пресъхнал за първи път в историята поради суша, предизвикана от горещината, според The ​​Guardian

Thames Water, най-голямата водна компания в Обединеното кралство, допуска въвеждането на ограничения на водата.

Според вестника изворът на Темза в Глостършър е пресъхнал. Слабият воден поток е „едва забележим на повече от 5 мили (8 км) надолу по течението“, заяви Роб Колинс, научен директор на екологичната организация Rivers Trust.

Thames Water призова гражданите да "бъдат благоразумни, когато използват чешмяна вода". По-специално, хората се съветват да не забравят да спират водата, докато мият зъбите си. Източници от британското правителство казаха пред The ​​Guardian, че властите са разочаровани, че компанията не е въвела забрана за използването на вода за поливане, въпреки че тази мярка е била обмислена. Thames Water обясни, че времето на забраната "ще зависи от количеството използвана вода".

Синоптиците очакват температурите да бъдат няколко градуса над средните в много части на Обединеното кралство, особено на юг, с малко прогнозирани валежи. Температури до 35°C се очакват следващата седмица.

През юли жегата в Обединеното кралство счупи нов рекорд: температурата на въздуха се покачи до 40,2°C. В редица райони на Англия за първи път в историята беше въведена най-високата, червена, степен на опасност. Заради горещините в някои райони транспортните връзки бяха затруднени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: