Нови тухли от отпадъци се слепват без цимент

Нови тухли от отпадъци се слепват без цимент Снимка: ferra.ru

Един от материалите e отработено готварско масло

Изпичането на тухли и производството на строителен разтвор и цимент е скъпо, но химици-органици от университета Флиндърс работят над по-устойчиви алтернативи, като се фокусират върху строителни материали, изготвяни от отпадъци.

За това съобщава Science Daily.

Като част от поредната стъпка към кръговата икономика, изследователи от лабораторията на Флиндърс са използвали евтини суровини за производство на леки, но здрави полимерни градивни елементи, които могат да бъдат съединени чрез химическа реакция, без да се използва цимент.

В последното си проучване те тестваха здравината на тези материали и проучиха възможностите за тяхното масово използване в строителството.

"В това изследване тествахме нов тип тухла, която може да бъде изготвена от отработено масло за готвене, смесено със сяра и дициклопентадиен (DCPD). И сярата, и DCPD са странични продукти от преработката на нефт", пишат авторите на работата.

Тухлите се съединяват без хоросан, като се добавя малко количество аминов катализатор. Всички изходни материали са в изобилие и могат да бъдат класифицирани като промишлени отпадъци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: