Една трета от руснаците смятат, че Слънцето се върти около Земята

Една трета от руснаците смятат, че Слънцето се върти около Земята Снимка: reddit.com

Това показва мащабно проучване сред „най-четящата нация”, проведено от Всерусийския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Според данните на ВЦИОМ, оповестени от РИА „Новости”, „Коммерсантъ” и други централни руски медии, 61% от анкетираните знаят, че Земята се върти около Слънцето, докато цели 35% поддържат геоцентричната теория, оборена още от Галилей през XVI век. Изследването показва, че процентът на незнаещите се е увеличил в сравнение с 2007 г., когато „само” 28% от руснаците са смятали Земята за център на Слънчевата система.

За колко време Земята прави пълна обиколка около Слънцето знаят 69% от анкетираните, посочвайки верния отговор – една година, но 12% смятат, че това става за един месец, докато 19% са заявили, че се затрудняват с отговора.

По-добра е информацията на руснаците за „по-актуални” теми. Висок процент от анкетираните (85%) са наясно, че не могат да обезвредят радиоактивно мляко, като го сварят. На грешна позиция по въпроса са 7% от запитаните.

Че първите хора са съжителствали с динозаврите са убедени 21% от руснаците, но все пак 66% знаят, че хората и гигантските влечуги „са се разминали” във времето. 

Според 44% от анкетираните, генно модифицираните продукти причиняват рак, 35% са на обратното мнение, а 21% не могат да отговорят. 

Както уточнява ВЦИОМ, по-ниско ниво на грамотност показват възрастните руснаци (33%), страстните телевизионни зрители (43%), селското население (32%) и хората със средно и по-ниско образование – съответно 31% и 55%. 

Най-високо грамотно е младото поколение (61%), ползвателите на интернет (49%), хората с висше образование (45%) и жителите на Москва и Северозападния федерален огръг, начело със Санкт Петербург.

Констатациите говорят много за пропуските на училищното образование в Русия. За сметка на това, в програмата на руските училища днес влиза предмет, образоващ младите руснаци за санкциите срещу Русия и ползата от тях за руската икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: