Създадоха молекула, която обновява клетките

Създадоха молекула, която обновява клетките Снимка: pharmaceuticalmanufacturer.media

Учени от Еврейския университет (HU) в Йерусалим са идентифицирали в лабораторни модели група молекули, които позволяват на клетките да възстановяват увредените си части, запазвайки по този начин функциите на тъканите.

Това обновяване може да предотврати възрастови заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и да удължи продължителността на живота в добро здраве, казват проф. Ейнав Грос и Шмуел Бен Сасон, ръководители на екипа откриватели от Факултета по медицина в HU. 

Откритието е резултат от изследване на различни терапии, подобряващи качеството на живот в късна възраст – едно от основните предизвикателства пред медицината днес, отбелязва The Jerusalem Post. Научният екип се е насочил към механизма за контрол в клетките ни, който в процеса на стареене отслабва, влошавайки клетъчните функции. Това се изразява основно в натрупване на дефектни митохондрии – „батериите“ на клетката, които произвеждат необходимата ѝ енергия. 

„Тези батерии се износват постоянно, но нашите клетки имат усъвършенстван механизъм, който премахва дефектиралите митохондрии и ги заменя с нови. С напредване на възрастта обаче, този механизъм отслабва, което води до клетъчна дисфункция и влошаване на тъканната активност”, обяснява проф. Грос.

Дегенеративният клетъчен процес е в основата на редица заболявания, свързани с възрастта, като Алцхаймер, Паркинсон, сърдечна недостатъчност, възрастова саркопения (нямялявяне на мозъчната функция), както и до загубата на маса и сила на скелетната мускулатура. Последният процес започва още от четвъртото десетилетие от живота и развивайки се с годините, до осмото десетилетие намалява наполовина мускулната маса. 

Откритието на екипа е резултат от използването на нова технология за създаване на иновативни съединения, разработена в HU и може да има широкообхватни практически приложения, включително профилактика.

"В бъдеще се надяваме, че ще можем значително да забавим развитието на много заболявания, свързани с възрастта и да подобрим качеството на живот на хората. Тези съединения са удобни за употреба и могат да се приемат през устата", посочи проф. Бен-Сасон. 

За да доразвие откритието си и да го превърне в средство за лечение, научният екип, заедно с Yissum - звеното за изследвания и развитие към Йерусалимския университет, са създали Vitalunga – стартираща компания, която в момента разработва лекарство на базата на откритието. 

Предклиничните проучвания показват, че учените са „по-близо от всякога” до минимализирането на тежкото бреме, което идва със заболяванията на старостта. Плановете на екипите са след около две години препаратът да премине към клинични изпитания, с оглед до пет години да излезе на пазара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: