Видеоигра стана официално средство за лечение на деца с дефицит на внимание и хиперактивност

Видеоигра стана официално средство за лечение на деца с дефицит на внимание и хиперактивност Снимка: pixabay

 EndeavorRX е първата видеоигра, която вече може да бъде предписана легално като лекарство за деца с хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ) в САЩ.

Това лечение е одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Играта е разработена от фирмата Akili Interactive, която използва науката и технологиите за преосмисляне на традиционната медицина. EndeavorRX е предназначена за деца на възраст от 8 до 12 години, които имат ХРНВ с дефицит на вниманието или смесен тип. Клиничните изпитания върху 600 деца са продължили седем години.

Как работи: Софтуерът, интегриран в играта, е създаден, за да стимулира мозъка на играча. Изисква вниманието и концентрацията на детето към множество задачи едновременно. Същността на играта: трябва да се избягват препятствия и да се търси поставена от играта цел. За постигане на терапевтичен ефект детето трябва да играе по 25 минути на ден, пет дни в седмицата в продължение на месец.

Резултати: Клиничните изследвания показват, че след четири седмици лечение с EndeavorRx у една трета от децата се наблюдават подобрения в когнитивните способности и подобрена концентрация. Ефектът от лечението трае около месец.

Лекарите твърдят, че играта не е алтернатива на традиционните лекарства за ХРНВ, но може да бъде от голяма полза в процеса. Това, че играта е одобрена от FDA, може да бъде началото на експлозивното развитие на дигиталната терапия за емоционални разстройства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: