Най-големите компании в Германия намаляват производството на амоняк

Най-големите компании в Германия намаляват производството на амоняк Снимка: РИА Новости

Скъпият газ принуждава най-големите производители на амоняк в Германия да намалят производството

Най-големите компании в Германия, в частност BASF SE, планират съкращаване на производството на амоняк заради повишаването на цените на газа в Европа и света, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на източници.

Така например, производителят на торове Yara, който управлява третото по големина предприятие в Германия за производство на амоняк в Брунсбютел заяви, че производството му в цяла Европа в момента е с 27% по-ниско от капацитета поради рязкото покачване на цените на газа.

"BASF, най-голямата химическа компания в света обмисля възможността за по-нататъшно съкращаване на производството на амоняк във връзка с повишаването на цените на природния газ, което може да има последствия за всички сфери - от селското стопанство до производството на газирани напитки",  съобщават източниците на агенцията.

Освен това, най-големият производител на амоняк в Германия SKW Piesteritz и четвъртият по големина производител на амоняк Ineos също съобщиха, че не изключват намаляване на производството поради прекъсвания в доставките на руски газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: