Доставките на газ по тръбопровода "Северен поток" спаднаха двойно

Доставките на газ по тръбопровода "Северен поток" спаднаха двойно Снимка: РИА Новости

Доставките на газ по тръбопровода "Северен поток" паднаха два пъти в сряда и достигнаха 1,3 милиона кубически метра

Преносът на руски газ за Европа по "Северен поток" е намалял наполовина в сравнение с показателите от вторник, 26 юли, показват данните на оператора Nord Stream AG. 

Според информацията доставките днес от 10.00 до 11.00 часа московско време са паднали до 1,3 милиона кубически метра в час или до 31 милиона кубически метра за денонощие, което съответства на по-малко от 20% от максималния капацитет на тръбата.

Тези цифри потвърждават данните на германския оператор на газопреносната мрежа Cascade, както и на газопроводите Nel и Opal. 

От средата на юни "Газпром" намали експорта на газ по "Северен поток" до 40% от максималната мощност, обяснявайки това със закъснения от страна на германската фирма Siemens с връщането след ремонт на газовите турбини за станцията "Портовая" ("Пристанищна") .

В понеделник, 25 юли, компанията преустанови работата на още една турбина на тази станция поради планиран ремонт на оборудването. Сега, от 27 юли, производителността на "Портовая" ще бъде до 33 милиона кубически метра за денонощие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: