В европейски училища забраниха използването на браузъра Google Chrome

В европейски училища забраниха използването на браузъра Google Chrome Снимка: bleepingcomputer.com

Чиновниците са обезпокоени, че приложенията на Google събират данни за учениците и ги предоставят на големите рекламни вериги

Министерството на образованието на Нидерландия реши да въведе ограничения за използването на Chrome OS и на уеб браузъра Chrome до август 2023 г. поради опасения относно конфиденциалността на данните.

За това съобщава Bleeping Computer.   

Чиновниците са обезпокоени от това, че приложенията на Google събират данни за учениците и ги предоставят на големите рекламни вериги. Съществуват и опасения относно нарушаването на Общия регламент на ЕС за защита на данните (GDPR).

Образователните институции и училищата, които все пак искат да продължат да използват услугите на Google, ще трябва да изпълняват допълнителни препоръчани действия. По-конкретно, да деактивират такива услуги като автоматичен превод на уебсайтове и проверка на правописа, които могат да доведат до изтичане на потребителски данни. Също така, географското местоположение за съхранение на данни в Google Cloud трябва да бъде зададено на Европа, а потребителите да не могат да променят настройката.

И накрая, персонализацията на рекламите трябва да бъде деактивирана, вграждането на YouTube трябва да се използва в "режим на повишена поверителност", а търсачката на Google трябва да бъде напълно изключена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: