Какви са исканията на Асоциацията на къщите за гости

Какви са исканията на Асоциацията на къщите за гости Снимка: pixabay.com

Надяват се държавата да ги подкрепи в популяризирането на техните продукти и услуги.

Утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация е целта на развитието на българския туризъм, посочи на работна среща вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова с Петър Иванов и Лиляна Куцарова - представители на Асоциацията на къщите за гости в България. И допълни, че къщите за гости са много подходящи за посещения и почивка през четирите сезона. 

Към момента туристите проявяват най-голям интерес към малките хотели и къщите за гости. Според статистически данни в планините тези места са със 100% заетост. Според Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) има 3295 къщи за гости с активни профили в системата. От тях 2517 са подавали информация към ЕСТИ при настаняване на туристи. В останалите 778 къщи за гости не е имало посетители. Причините за това може да са различни – временно затваряне поради сезонност, липса на туристи поради COVID-19 и много други. 

Представителите на асоциацията изказаха надежда, че държавата ще ги подкрепи в популяризирането на продуктите и услугите, които предлагат, и ще намали административната тежест, като премахне тези изисквания, които са вече неприложими.

Министър Николова допълни, че е необходимо да се търсят иновативни начини за реклама и привличане на посетители. Като например съчетаването на няколко вида туристически продукта може да увеличи интереса към къщите за гости.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: