Започва ли мъртво вълнение на петролния пазар?

Започва ли мъртво вълнение на петролния пазар? Снимка: energyintel.com

Санкциите срещу руските енергийни ресурси и опитите на Русия да ги компенсира удариха двама от най-близките ѝ съюзници - Венецуела и Иран.

Според New York Times (NYT) двете държави ежедневно губят част от дела си на азиатските петролни пазари, от където Русия ги изтласква чрез дъмпингова ценова политика. Така че двете страни търпят загуби, което властите посрещат с очаквано раздразнение.

Държавната петролна компания на Венецуела PDVSA е била принудена да удвои отстъпката от цената на своя петрол до $ 45 за барел. Плюс загубите от превозвачите на венецуалски петрол до Азия, до момента Каракас е загубил от петролния си износ около $ 1,5 милиарда или почти една четвърт от петролните му приходи.

Според NYT, и Иран се сблъсква с подобни проблеми. Обемът на продажбите на ирански петрол за Китай е намалял с една трета, а за целия азиатски пазар е спаднал наполовина, до 700 000 барела на ден. По този начин Иран е получил досега само 37% от планираните преди войната приходи за периода.

Така че Венецуела и Иран търсят алтернативни пазари и това не изключва САЩ или ЕС, за което сериозно говорят някои официални лица от двете страни. NYT твърди също, че Европа е издействала от САЩ облекчаване на санкциите срещу Венецуела и сега италианската Eni и испанската Repsol купуват венецуелски петрол, а американският Chevron води активни преговори за увеличаване на доставките на Каракас за САЩ.

От своя страна някои ирански официални лица виждат настоящата ситуация като възможност за взаимноизгодно сближаване с ЕС, посочва NYT. Такива са и предпочитанията на големия ирански бизнес, въпреки опитите на Русия за всестранно разширяване на връзките с ислямската република.

В последните няколко седмици обаче, Русия започна да губи пазарния си дял в Индия и Китай. Bloomberg регистрира намаляване на трафика на танкерите с руски петрол в това направление с почти 30% в сравнение с пролетта. Според агенцията е рано да се правят по-генерални заключения, но очевидно Русия няма да може да замени напълно западните пазари с азиатски.

По изчисления на Bloomberg в момента Русия получава около $160 милиона на седмица от износа на петрол, което е с почти 25% повече, отколкото преди войната, но с 25% по-малко от върховите месеци през пролетта. Сега делът на Индия и Китай в износа на руски петрол се колебае около 55%, срещу 63% през април. 

В същото време Bloomberg констатира леко относително възстановяване на руския петролен износ към европейски купувачи. Общият обем на руските петролни доставки за Нидерландия, Полша и Финландия за първи път от дълго време надхвърли 450 000 барела на ден, доставките за Турция също растат, докато руският петролен износ за България, Румъния и Италия намалява.

От началото на войната в Украйна бюджетът на Руската федерация става все по-зависим от приходите от петрол и газ, като според Bloomberg, на това перо вече разчитат около 40% от финансите на Кремъл. 

В момента страните от G-7 работят върху механизъм за въвеждане на пределни цени на петрола. Плановете са чрез натиск върху застрахователния пазар да се забрани транспортът  с танкери на руски петрол, чиито цени надхвърлят $40 - $60 за барел. Представители на G-7 преговарят с Китай и Индия да се присъединят към този механизъм. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: