Осем месеца затвор за измама с шофьорски книжки

Осем месеца затвор за измама с шофьорски книжки Снимка: noveltydmvexperts.com

Британска гражданка се е явявала 150 пъти на шофьорски изпит вместо други кандидат-шофьори, за да ги снабди с документа за правоспособност.

По собствените признания на 29-годишната Индерджит Каур от Ланели, Кармартъншир, тя е „практикувала” три години, в периода между 2018 и 2020 г., при 100% успех, като според полицията се е явявала на изпитите основно вместо хора, които се затрудняват с английския език, т.е., емигранти, съобщава ВВС.

Ловката шофьорка е действала в близки до Кармартъншир райони, но и в национален мащаб, включително в Бирмингам и Лондон. Представител на полицията изясни, че подозренията са се зародили в центровете за шофьорски изпити, които са разкрили съмненията си пред органите на реда.

Според съда, престъпленията на Каур са мотивирани от алчност. Практиката не е нечувана, след като в Обединеното кралство отдавна следят „система”, предлагаща шофьорски книжки онлайн за £ 600. Службите за сигурност бележат добър, но временен успех, тъй като при най-малки подозрения за подставени купувачи или след сполучлив удар на полицията, онлайн-измамниците се покриват, за да се появят само след дни на нов IP-адрес. Не е прецедент и измамата заради незнанието на английски език, в каквато при неотдавнашна подобна схема са били замесени и преводачи. 

Случаят е едно от мащабните престъпления, свързано с шофьорски далавери, след като преди няколко години 77 души бяха осъдени за измама с автомобилни застраховки. Изобретателни и сръчни водачи предизвиквали сами леки катастрофи, за да измъкнат пари от застрахотателите. Разследването установи, че по този начин са били източени най-малко £ 2 милиона.

От Агенцията за стандартизация на шофьори и превозни средства казват, че придобитите чрез измамата 150 шофьорски книжки ще бъдат анулирани и припомнят, че шофьорските изпити се правят, за да се гарантира, че тези, които сядат зад волана, действително имат уменията, познанията и отговорността, за да шофират по пътищата. 

Заключението на съдебните власти е, че зобикаляйки изпитите, участниците в измамата са поставили в опасност живота на много хора. Заради умножаващите се фатални катастрофи по британските пътища, правителството неотдавна предприе драстични мерки, въвеждайки опция за доживотен затвор при пътни произшествия с човешки жертви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: