Наемите в САЩ в по-скъпите градове падат, а се увеличават в по-евтините заради COVID-19

Наемите в САЩ в по-скъпите градове падат, а се увеличават в по-евтините заради COVID-19 Снимка: Unsplash.com

Според онлайн платформата Zumper ефектът се дължи на това, че американците търсят по-евтини жилища, откъдето да работят дистанционно.
Тенденцията се засилва през летните месеци покрай покачването на броя заболели от коронавирус в страната. „Докладът ни за цените на наемите в страната за август показва, че сега има по-висок процентен спад от предния месец на 7 от първите 10 най-скъпи пазари за жилища в сравнение с миналата година. Същевременно само при един от първите 10 най-евтини пазари за имоти се наблюдава спад в цените за наеми", заявява изпълнителният директор на Zumper пред Forbes.

Плащането на наеми и ипотеки се превръща в сериозно предизвикателство в Щатите предвид историческата безработица в страната. До средата на юли според анкета, проведена от Бюрото по преброяване на населението на САЩ (Census Bureau) сред домакинствата в страната, 20% от наемателите са пропуснали или отложили заплащането на месечната си вноска.

През 2018 г., когато безработицата в страната бе достигнала едно от най-ниските си нива, около 21 млн. наематели са били класифицирани като финансово затруднени. В тази графа попадат хора, които дават повече от 30% от доходите си за наем и сметки. Разходите за наем на половината от тези наематели са били в размер на близо 50% от всичките им приходи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: